Tips till dig som ska flytta hemifrån

Det är en milstolpe i livet att flytta hemifrån och äntligen få ett eget boende – boka flyttfirma. Samtidigt som det är fantastiskt och roligt innebär det även ett stort ansvar. För att göra flytten smidig är det betydelsefullt att planera och förberedda vissa saker innan flyttlasset går.

Att flytta till en alldeles egen bostad är stort. För att flytten hemifrån ska bli så bra som möjligt är det viktigt att tänka på vissa saker lite extra, allt från möbler till budget. Innan flytten är det därför betydelsefullt att planera flytten noggrant. Börja exempelvis i god tid att lägga undan pengar för flytten. Själva flytten kostar en hel del utöver allt du behöver införskaffa till ditt boende.

Gör en realistisk budget
Det är även en bra idé att sätta upp en budget så att du får koll på vad ett eget boende faktiskt kostar. När du vet vad du har för boendekostnader vet du även vad du behöver ha för inkomst för att täcka kostnaderna. I budgeten är det viktigt att du tar med alla utgifter som är kopplade till att bo själv, förutom hyran. Det är exempelvis internet, el, försäkringar, transport och mat. Förutom kostnaderna till boendet vill du förmodligen ägna dig åt diverse nöjen och aktiviteter. Dessa utgifter ska också ingå i budgeten.

Köp billiga möbler
Att flytta hemifrån är inte gratis utan kostar mycket. Gör en lista på allt du behöver till ditt nya boende, allt från bestick till möbler och dammsugare. Försök att lista allt för att sedan börja köpa in allt nödvändigt. Många som flyttar hemifrån har en bild av att hemmet ska vara perfekt från början, det behöver det inte vara. Att köpa kastruller, husgeråd och möbler kostar mycket att köpa helt nytt. Ett tips är att leta möbler på loppisar eller köp- och säljsajter för att hitta billigare saker till ditt nya hem. Ett annat tips är att inte få panik. Köp inga halvdana möbler bara för att utan vänta tills du hittar det du faktiskt vill ha. Känn även in ditt nya hem innan du börjar köpa massa dyra saker. Oftast är det bra att bo in dig ett tag för att veta hur du faktiskt vill möblera hemmet.

Ett stort ansvar
Förutom möbler behöver du även införskaffa en hemförsäkring om du vill att du och dina saker ska vara försäkrade. Internet är en annan kostnad som tillkommer och något som du behöver tänka på när du flyttar. När du har flyttat hemifrån är det du som är ansvarig för att räkningarna ska betalas. Det är även du som själv är ansvarig för matinköp. Det gäller helt enkelt att ha koll på flera saker när du har ett eget hushåll.