Flytta isär på ett konstruktivt sätt

Att flytta isär kan ofta vara jobbigt. Tillgångar ska delas, möbler ska flyttas och städning behöver göras. Samtidigt

Nycklar i dörren - flytta

är det en stor förändring i livet, eftersom man plötsligt flyttar ifrån en person som betytt mycket. Även om båda parter är överens om att en separation är bäst är det inte alltid lätt att genomgå en sådan förändring. I den här artikeln får du tips på hur du flyttar isär på ett så enkelt och konstruktivt sätt som möjligt.

Ska någon bo kvar?
Först och främst bör ni diskutera om bostaden ska säljas eller om någon ska bo kvar. Om en av er vill vara kvar i ett dödsbo göteborg blir det enklare på många sätt, eftersom bostaden inte behöver säljas. Det finns inte heller något särskilt behov av att städa. Skulle det vara så att båda parter vill vara kvar är det viktigt att diskutera vuxet. En separation leder ofta till jobbigare känslor, men att hysa agg mot den andra personen gör det bara värre. Bestäm er för att vara lugna och objektiva så att ni kan flytta isär så snabbt och effektivt som möjligt.

Vem ska ha vad?
I de flesta fall är det självklart att du ska behålla tillgångar som du hade innan du flyttade ihop med din partner. När det gäller sådant som ni införskaffat för gemensamt bruk under förhållandets gång delas allt upp lika såvitt ni själva inte kommer överens om något annat. Precis som ovan är det viktigt att kommunicera på ett tydligt och objektivt sätt. Att välja sina strider och göra kompromisser är A och O för att dela upp allt på ett rättvist sätt.

Se över abonnemang
Kanske är det du som ska lämna den gemensamma bostaden? Då bör du se till att ändra din adress så snabbt som möjligt så att du inte får hem fakturor till fel adress. Har du dessutom olika abonnemang eller el tecknad i ditt namn behöver även de flyttas. På Skatteverkets hemsida kan du snabbt ändra din adress, men den nya adressen går bara ut till olika myndigheter. Därför är det viktigt att höra av dig till alla parter som du har olika avtal med och se till att allt blir rätt.

Se över din ekonomi
Att flytta isär är inte bara känslomässigt påfrestande, utan det påverkar även din ekonomi. Om du och din partner har delad ekonomi eller om du själv arbetar mindre är det viktigt att göra upp en plan så tidigt som möjligt. Försök att lägga undan pengar om du inte redan har bra besparingar så blir det enklare att hantera kostnaderna för ny bostad och flytt. God ekonomi kan inte förhindra en separation, men det kan göra separationen enklare!