Allt om mögel

Mögel är något som kan uppstå på livsmedel såväl som i våra hem. Det är inte en trevlig inkräktare och om du har fått mögel i hemmet är det viktigt att du åtgärdar problemen i tid för att minska risken för större skador. För att inte nämna att mögel kan vara en hälsorisk. I den här artikeln får du en kort genomgång av vad mögel är för något, hur det uppstår och hur du kan gå tillväga för att åtgärda mögel.

Vad är mögel?
Mögel är samlingsnamnet på en typ av svampväxt som är byggda på celltrådar av svartmögel badrum. De växer på ytan av det underlag där svampen har bildats. Därför kan det se luddigt ut men kan även se ut som mörka prickar. Mögel kan ha olika färger och det kan vara allt från grönt till svart. Det trivs som bäst i fuktiga miljöer och därför är det vanligt att det uppstår i badrum eller i rum där en vattenläcka har uppstått.

Så uppstår mögelMögel i badrumFör att mögelsvampen ska trivas och växa fram behöver den ha fukt och näring. Olika mögelarter har olika behov. Men när man talar om mögel som uppstår i hemmet krävs det att underlaget är fuktigt för att det ska uppstå. Det är till exempel vanligt att mögel uppstår i krypgrunder, vid kalla väggar där fukten kan kondenseras, på kallvindar, kring otätade fönster, badrum, tvättstuga, källare eller dylikt.

Åtgärda mögel i tid
Som du säkert har förstått vid det här laget så behöver mögel fukt för att det över huvud taget ska bildas. Därför är det viktigt att du ser till att hålla torrt för att minska risken för att mögel ska uppstå i ditt hem. Det kan till exempel vara en bra idé att investera i en luftavfuktare och placera den i badrummet, i källaren eller i tvättstugan där miljön oftast är fuktig och mögel lätt kan uppstå. Se till att städa och håll området rent och torrt för att minska risken för mögel.

Om du upptäcker att det finns mögel i ditt hem är det av största vikt att du ser till att få bort det så snart du bara kan. Men eftersom att mögel är en hälsorisk kan det vara bra att anlita de som är experter på området. Fördelen med att anlita proffs är att de vet hur de ska göra för att åtgärda möglet på ett effektivt och säkert sätt. De kan också avgöra om möglet är ytligt eller om de behöver ta till med hårdare åtgärder. Mögel som bara sitter på ytan går snabbt och enkelt att åtgärda och därför ska du vara uppmärksam på mögel.